Skip to main content
Af Jørgen Steen

Mallemuk

Latinsk navn: Fulmarus glacialis
Engelsk navn: Northern Fulmar
Klasse: Fugle
Orden: Stormfugle
Familie: Egentlige stormfugle

Mallemukken holder mest  til på åbent hav, men den ses også ved de danske kyster, især på dage med kraftig pålandsvind. Mallemukken yngler på klippehylder i fuglefjelde, og man finder derfor ikke mange egnede redesteder i Danmark. Der har dog været ynglende mallemukker ved Bulbjerg.

Kendetegn
Malemukken findes i en lys og mørk form. Den lyse form af mallemukken har grå overside og vinger, hvid underside og hvidt hoved. Den mørke mallemuk er helt mørkegrå. Fuglen har tydelige næserør oven på næbbet.

Føde
Mallemukken æder krebsdyr, blæksprutter, fisk, fiskeaffald samt andet affald.

  • Mallemuk © Kirsten Hjørne - Naturporten
    Mallemuk © Kirsten Hjørne - Naturporten

    Fakta

    • Levested: Kyst og hav
    • Vingefang: 100-117 cm
    • Længde: 43-52 cm
    • Vægt: 600-900 g
    • Kuldstørrelse: 1 æg
    • Antal kuld: 1 pr. år
    • Rugetid: 52-53 dage
    • Ungetid: 46-50 dage

    Vidste du det?

    Mallemukken minder om en måge, men den er mere kompakt bygget og har mere stive, hurtige vingeslag og lange glideperioder. Den kan minde om en lille udgave af en albatros, som den da også er tæt beslægtet med. 

    Fakta

    • Levested: Kyst og hav
    • Vingefang: 100-117 cm
    • Længde: 43-52 cm
    • Vægt: 600-900 g
    • Kuldstørrelse: 1 æg
    • Antal kuld: 1 pr. år
    • Rugetid: 52-53 dage
    • Ungetid: 46-50 dage

    Vidste du det?

    Mallemukken minder om en måge, men den er mere kompakt bygget og har mere stive, hurtige vingeslag og lange glideperioder. Den kan minde om en lille udgave af en albatros, som den da også er tæt beslægtet med. 

    Aktivitetsark

    Læs om mallemuk
    Mallemuk print